Monday, 7 November 2016

Ramai Yang Mudah Tertipu

Assalamualaikum...
Kebanyakan daripada User Facebook ramai yang mudah tertipu apabila diajak atau diseru dengan kekayaan. Mereka tidak sedar yang mereka terdedah kepada bahaya internet, ditipu untuk menghadiri kelas (yang tiada ) berbayar yang agak mahal.

Contoh telah ada dimana Mr. Khairul Ezuwan yang membuat eksperimen Social di FB beliau... Jom kita lihat bagaimana beliau "scammer" kan netizen. Atas alasan percuma sejumlah 559 komen "saya nak" dalam masa 20 minit kerana ianya percuma dan akan dicharge dengan harga yang mahal untuk advance class.

Salah ke?
Ianya tidak salah kalau ia benar dibuat untuk membantu anda. Satu kelas dengan harga mencecah ribuan ringgit memang ada. Tetapi seharusnya anda lebih berhati-hati kerana takut bayaran dibuat tetapi kelasnya tiada.


Anda pernah melihat ayat seperti ini di wall facebook anda? Ternyata feedback yang diberikan begitu memberansangkan. Setelah beliau membuat experiment social ini, beliau come out satu keputusan mata kasar tentang netizen yang ingin kaya cepat ini...


Anda boleh lihat keputusan yang dibuat oleh netizen begitu menakjubkan. Anda boleh memilih seminar keusahawanan atau seminar teknikal yang dibuat oleh mereka yang benar. Periksa profile mereka dan buat perbandingan posting beliau dan komen-komen yang diberikan. Dari situ anda akan terselamat daripada ditipu oleh orang yang tidak bertanggungjawab.


Jika kita lihat contoh email diatas, email tersebut agak boleh dipercayai kan. Datang dari google promotion team, sekali pandang memang seolah-olah boleh dipercayai. Namun bila diperhatikan dengan baik, lihat gambar dibawah :Kita boleh lihat yang respond email kepada hickpn. Kita akan mula curiga kepada respond kepada hickpn? kenapa bukan respond kepada Google Promotion Team ?? Cuba anda click kepada show detail... Walla... respond email kepada hickpn @ hotmail ? What the ? Google team guna email hotmail ? Lihat dibawah dan anda akan melihat perkara ini :


Pelik kan tuan -puan sekalian... Seperti mana yang kita ketahui sekarang ini virus ransomware berleluasa sekarang ini.. dengan cara ini merupakan salah satu cara untuk menghantar virus untuk membuatkan kita membayar untuk mendapatkan data kita kembali... selain itu dengan cara ini juga kita boleh terkena effect seperti backdoor virus like keylog and everything bagi mendapatkan no card credit, password dan lain-lain utuk merealisasikan tujuan mereka...

Didalam seminar Kesedaran ICT kami memberikan satu seminar tentang bahayanya penggunaan internet kepada kita, keluargadan masyarakat. Cara untuk mengelakkan dari terkena serangan dan lain-lain. Jika Berminat, Hubungi Khairil Anwar B Ahmad Kasim di talian : 013-981 9331 atau email terus kepada Al Fatih Solution : alfatihsolution@gmail.com anda juga boleh layari FB Al Fatih Solution : https://www.facebook.com/alfatihsolutions/

Sekian Terima Kasih.

Khairil Anwar Bin Ahmad Kasim
Pakar Industri NegaraNo comments:

Post a Comment